De Griekse regering werkt vertragend bij de oplossing van de Griekse schuldencrisis.

Dat stelde premier Mark Rutte donderdag bij een Europese top in Brussel.

Athene vroeg om extra overleg met enkele hoofdrolspelers omdat Griekenland het water aan de lippen heeft staan en van Europa toezeggingen wil. Het crisisberaad volgt nog deze donderdagavond.

“Al dat overleg en al die extra vergaderingen vertragen het kernproces en dat is het plan uitvoeren”, zei Rutte. Hij wees op de afspraken die Griekenland en Europa maakten op 20 februari. Toen werd er ingestemd met een verlenging van het steunprogramma. “De speelbal ligt op de Griekse helft”, benadrukte Rutte.

Griekenland moet zijn hervormingsplannen zwart op wit zetten en door zijn geldschieters laten goedkeuren. Dan pas rolt er geld. Maar na 20 februari lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Spoedberaad met Tsipras

Aan het spoedberaad nemen de Griekse premier Alexis Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande deel. Ook Europees president Donald Tusk, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, schuiven aan.

Rutte vindt het "niet zo'n punt'' dat hij niet aanwezig mag zijn bij dat extra Griekenland-overleg. Zijn Belgische collega, premier Charles Michel, vindt het wel vervelend dat België niet mag aanschuiven.

"Het belangrijkste is dat er dezelfde boodschap moet worden gegeven, dat de Grieken zich aan de afspraken houden'', zei Rutte. Hij heeft de indruk dat het standpunt van Nederland - afspraak is afspraak- breed wordt gedeeld.

Grieks spaargeld stroomt weg

Grieken brengen intussen grote bedragen aan spaargeld naar het buitenland, vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land. De uitstroom bereikte woensdag het hoogste peil sinds vorige maand, meldde de Britse krant Financial Times donderdag op basis van ingewijden.

Woensdag zagen Griekse banken volgens de bronnen 300 à 400 miljoen euro wegstromen, mede vanwege de vrees dat de aanhoudende strijd tussen Griekenland en de andere eurolanden tot beperkingen in het kapitaalverkeer zal leiden. Daarmee bereikte de kapitaalvlucht het hoogste peil sinds de Grieken vorige maand een voorlopig akkoord sloten met hun geldschieters over de lopende hulpleningen.

Dat akkoord heeft de onenigheid tussen de Grieken en andere eurolanden over de hervorming van de Griekse economie niet weggenomen. Omdat Griekenland onvoldoende vorderingen toont, heeft het land sinds augustus geen kredieten meer ontvangen en komt de bodem van de Griekse schatkist in zicht.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voelt zich niet verantwoordelijk voor het wegstromen van honderden miljoenen euro's aan Grieks spaargeld. Volgens sommige bankiers in Athene is dat het gevolg van opmerkingen van Dijsselbloem deze week over mogelijke kapitaalrestricties en de sluiting van banken.

"De tijd van steeds de schuld voor problemen buiten Griekenland leggen moet ook een keer afgelopen zijn. Ze moeten nu zelf weer verantwoordelijkheid nemen'', zei Dijsselbloem donderdag tegen het ANP. "Ik denk dat Griekenland zelf in een constructieve houding met de Europese instellingen aan de slag moet. Dat is het beste recept voor stabiliteit.''

Lees ook

Hoe Griekenland op knullige wijze uit de euro kan vallen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl